Hogyan befolyásolja a sclerosis multiplex a várható élettartamot

Hogyan befolyásolja a sclerosis multiplex a várható élettartamot

Olyan termékeket is tartalmazunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak az olvasóink számára. Ha ezen az oldalon található linkeken keresztül vásárol, akkor kis jutalékot kereshetünk. Itt van a folyamatunk.

A sclerosis multiplex (MS) egy hosszú távú állapot, amely befolyásolja a központi idegrendszert. Az orvosi előlegek azt jelentették, hogy sok esetben az MS -ben szenvedő személy mindaddig élhet, amíg valaki MS nélkül. A tünetek az enyhe és a gyengeség közötti súlyosságban változhatnak, de a kezelések és stratégiák segíthetnek.

Mi a sclerosis multiplex?

sclerosis multiplex (MS) egy progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy a tünetek fokozatosan súlyosbodnak. Az állapot egy immunreakció, amely fokozatosan károsítja a mielin hüvelyt, amely lefedi az ember agyát és a gerincvelő idegeit.

A típustól függően az MS remissziót és fáklyákat is magában foglalhat, így az egyes típusú MS -sel rendelkező emberek gyakran jobban érzik magukat, mielőtt a tünetek újra megjelennek. Ritkább esetekben az ember elveszítheti képességét sétálni és beszélgetni.

Az MS első tünetei általában 20–40 év közöttiek.

Meddig tudsz élni az MS -szel?

A Nemzeti Neurológiai Rendellenességek és Stroke Institute (Ninds) azt mondja, hogy az MS -sel rendelkező személy elvárhatja, hogy éljen, mint egy állapot nélküli személy. Ez a következtetés azonban meglehetősen újabb.

Mivel az MS befolyásolja a központi idegrendszert, az orvosok korábban az MS kezelhetetlennek tartották.

Ez a diagram összefoglalja az MS általános progressziós ütemtervét:

Hogyan halad az MS mit jelent
gyulladás A fehérvérsejtek megrongálják az agy és a gerincvelő sejtjeit. Demyelination A sérülés az idegek körül borító myelin eléri. axonális degeneráció Az agyi idegsejtek degenerációja és halála fordul elő. Remyelination A test megpróbálja megjavítani a mielint, de leginkább sikertelenül. Glial hegképződés Az agyban és a gerincvelőben hegek alakulnak ki.

Míg ritka, hogy egy személy eléri az MS végső szakaszát, az MS progressziójának jelei a következők:

 • A mobilitás fokozatos elvesztése
 • A beszéd elvesztése
 • Egyéb fogyatékos tünetek, amelyek az idő múlásával egyre inkább fogyatékossá válhatnak

Az utóbbi 2– 3 évtizedek óta új terápiák merültek fel, amelyek lelassíthatják az MS előrehaladását és néhány embernél hatékonyabban kezelhetik a tüneteket.

Ma az MS ritkán halálos, bár a Nemzeti MS Társaság becslése szerint az MS 7 évre rövidítheti az ember életét.

Ennek ellenére sok MS -ben szenvedő ember várhatóan aktívabb életet él, mint a múltban lehetséges.

A történelmileg marginalizált csoportok kilátásai

A tanulmányok 2020 -as áttekintése azt mutatja, hogy néhány afrikai amerikai genetikai mutációval rendelkezik, amelyek nagyobb kockázatot jelentenek a betegség korábbi kialakulásának.

Ezenkívül úgy tűnik, hogy a 45 év alatti fekete hímeknél nagyobb a halálozás kockázata, mint más csoportok vagy nőstények emberei.

A kutatás azt is kimutatja, hogy mind afrikai amerikaiak, mind a spanyol emberek nagyobb kockázatot jelenthetnek a súlyosabb betegség előrehaladásának.

További kutatásoknak meg kell értenie a társadalmi és biológiai tényezők közötti kapcsolatot, amelyek miatt a színes emberek rosszabb kilátásokat tapasztalnak meg ezzel a betegséggel. Ennek egyik oka lehet az egészségügy egyenlőtlenségei.

Outlook az MS típus szerint

A várható élettartamban kissé különbségek vannak az egyén MS típusától függően. Az MS-ben szenvedő emberek többségében relapszus-remegő MS (RRMS) van.

Miután a tünetek először megjelennek, átlagosan egy személy évente egyszer relapszust tapasztalhat, de gyakrabban kaphatja meg őket. A visszaesések között állapotuk általában stabil marad.

A 2017-ben közzétett 60 éves longitudinális populációs tanulmány szerint az RRMS várható élettartama 77,8 év.

Sok RRMS -ben szenvedő ember végül másodlagos progresszív MS -t (SPMS) alakít ki. Ez azt jelenti, hogy továbbra is váltakozó fáklyákkal és helyreállítási periódusokkal rendelkeznek, de a tünetek folyamatos romlását fogják tapasztalni.

Ha egy személynek primer progresszív MS -je (PPMS) van, akkor várható élettartama kissé alacsonyabb, 71,4 évnél. Ennek oka az, hogy a PPM -ek magukban foglalják a tünetek előrehaladását, amelyek soha nem kerülnek remisszióba, és nehezebb lehet kezelni.

Tudjon meg többet az MS négy típusáról.

Élhet -e normális életet az MS -szel?

Az MS típusain kívül különféle egyéb tényezők befolyásolhatják az ember életminőségét és várható élettartamát a betegség esetén. Ezek a tényezők magukban foglalják:

 • A tünetek vagy fáklyák súlyosságát
 • Milyen gyorsan haladnak a tünetek
 • A fáklyák közötti időtartam
 • Milyen kezelést kapnak
 • Ha bármilyen komorbiditása van, vagy együtt előforduló feltételek

Néhány stratégiával a helyén élhet. A lehető legközelebb egy tipikus élethez.

olyan stratégiák, amelyek befolyásolhatják az Outlook

egy 60 éves népességvizsgálat szerint a sclerosis multiplex kezelések fejleményei pozitív hatással voltak az MS-diagnózisban élő emberek kilátásaira. Ezenkívül vannak olyan lépések, amelyeket az ember megtehet a tünetek csökkentése és a betegség életminőségének javítása érdekében.

Betegség-módosító kezelések

olyan kezelések, amelyek a relapszus MS-ben bekövetkezett specifikus változásokat célozzák meg, betegségmódosító terápiáknak (DMT-k).

Erős bizonyítékok vannak arra, hogy ha egy személy DMT -t használ az MS korai stádiumából, akkor ez segíthet megakadályozni a relapszusokat és lassíthatja a betegség előrehaladását.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) 17 különféle DMT -t hagyott jóvá az MS -hez való használatra.

2018 -ban az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) új iránymutatásokat adott ki a DMTS használatára az MS kezelésére. Ezek az iránymutatások azt sugallják, hogy a DMT-t első vonalbeli kezelésként és folyamatos terápiaként használják, valószínűleg a kortikoszteroidokkal kombinálva.

Tudjon meg többet a DMT -kről és más sclerosis multiplex gyógyszereiről.

Célzott terápiák

Mivel a különböző emberek eltérőek az SM -re és annak kezelésére, az orvosok és a kutatók most arra összpontosítanak, hogy a gyógyszereket az egyének megfelelõen megfeleljenek.

Ez magában foglalja a gének variációinak azonosítását, amelyek szerepet játszhatnak az MS -ben. Ez magában foglalhatja a molekuláris biomarkerek összegyűjtését is az ember egészségére és az egyedi betegség progressziójára.

Például, ha egy specifikus gén károsodása egy személy tüneteit eredményezi, akkor a gén megcélzása hatékony kezelést nyújthat, de más gének kevésbé felesleges károsodása esetén.

A célzott terápia egy másik példája a B-sejtekre összpontosít, amelyek fontosak az immunközvetített betegségek, például az MS kialakulásában.

Nincs elegendő kutatás az ilyen kezelések pontosabb becsléséhez az SM -vel való élettartamra. Ha azonban egy személy úgy találja, hogy jelenlegi kezelési lehetősége nem segít, akkor érdemes beszélni orvosukkal egy másik típus kipróbálásáról.

Tudjon meg többet az MS kezelésekről és az MS progressziójának lassításának kutatásáról.

Relapse Management

Az MS a remisszió és a visszaesés periódusait foglalja magában. A relapszus vagy a fáklya akkor fordul elő, amikor a tünetek hirtelen visszatérnek a javulás után. A remisszió idején a tünetek csökkenthetik vagy eltűnhetnek.

Felismerés, ha egy ember fáklya van, elengedhetetlen az azonnali kezeléshez. Ez azért fontos, mert a 2015 -ös szisztematikus áttekintés azt mutatja, hogy a gyakoribb vagy súlyosabb visszaesések súlyosabb betegség progressziójához vezethetnek.

Ugyanakkor nem mindig könnyű észlelni a relapszust, mielőtt a tünetek súlyossá válnának. A tünetek figyelmeztetés nélkül előfordulhatnak.

A relapszus esetleges kiváltóinak a stressz és a fertőzés. Ha valaki tudja, hogy ezeknek a feltételeknek az egyik megtörtént, akkor készen állhatnak arra, hogy kezelést kérjenek, mihelyt az MS tüneteik felmerülnek.

Az a személy észreveheti a következőket:

 • látomás, például elmosódás vagy tompítás
 • olyan gondolkodás, mint például a figyelmeztetés nehézsége vagy a feladatokra való összpontosítás
 • A hólyagvezérlés, ami fokozott sürgősséget eredményez a vizelettel

Az orvosnak el kell döntenie Nem a tünetek a kezelés ajánlása előtt relapszust jelentenek.

Az orvos figyelembe veszi:

 • A tünetek legalább 24 órán keresztül maradnak -e láz vagy fertőzés nélkül A tünetek oka

Ha úgy tűnik, hogy a tünetek egy MS -relapszusnak köszönhetők, az orvos kortikoszteroid injekciót javasolhat a gyulladás csökkentésére.

A múltban a kortikoszteroidok kulcsszerepet játszottak az MS kezelésében. Ugyanakkor káros hatásokkal járhatnak, ha az emberek hosszú távon használják őket, és lehetnek kevésbé hatékonyak, mint az újabb gyógyszerek.

Tanulja meg, hogyan kell kezelni az MS visszaeséseket.

A komorbiditások kezelése

A kutatók azt sugallják, hogy általában nem az MS közvetlen hatása rövidítheti az ember életét, hanem a felmerülő szövődményeket vagy a komorbiditást.

A 2015 -ös tanulmány azt mutatja, hogy az SM -vel való komorbiditások növelik az ember halálozási kockázatát. A tanulmány szerint a komorbiditások, amelyek a leginkább befolyásolhatják a halál kockázatát, mind fizikai, mind pszichológiai. Ide tartoznak:

 • Krónikus tüdőbetegség
 • ischaemiás szívbetegség
 • Bipoláris rendellenesség

Egyéb, az MS -vel közös komorbiditások a következők:

 • pangásos szívelégtelenség
 • Magas vérnyomás
 • Magas koleszterin
 • Ezeknek a komorbiditásoknak a magasabb előfordulási gyakorisága nem maga az MS, hanem az SM -ben szenvedő embereknél gyakoribb kockázati tényezők miatt. A

  csökkentett mobilitás például túlsúlyhoz vezethet, és ez befolyásolhatja a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát.

  Ezen felül az öngyilkosság kockázata az MS-ben szenvedő embereknél is magas, és összefüggésben lehet a depresszióval vagy szorongással, amely együtt járhat a betegség fizikailag fogyatékos tüneteivel.

  Az MS -sel rendelkező személyek figyelhetnek és gondoskodhatnak mentális egészségükről, és rendszeres ellenőrzéseket kaphatnak további fizikai körülmények között, hogy a lehető legjobb kezelést kapják.

  A mobilitás javítása

  MS befolyásolja az ember mobilitását, és ez növeli az esések kockázatát.

  A neurorehabilitációban közzétett tanulmány megjegyzi, hogy az MS -ben szenvedő emberek 52–63% -a legalább egyszer esik le 3–6 hónapos időszakok során, ami fájdalmat, kellemetlenséget és félelmet okoz, hogy újra leesj. Ez nagyobb hosszú távú fogyatékosságot is eredményezhet, ami negatívan befolyásolhatja az ember kilátásait.

  Megfelelő fizikoterápia, valamint az adaptációk és segédeszközök otthoni használata, például a megragadó rudak segíthet az esések megakadályozásában, és az embert mozgathatóbb és önbizalomban tarthatja. Ez nemcsak a jobb fizikai egészséggel járhat, hanem segíthet csökkenteni a depresszió vagy szorongás tüneteit is. A

  kiegyensúlyozott, tápláló étrend étkezése és rendszeres testmozgása szintén segíthet ebben a tekintetben.

  A Nemzeti MS Társaság megjegyzi, hogy bizonyos típusú testmozgások javíthatják a következőket:

  • Kardiovaszkuláris egészség
  • Fizikai erő
  • hólyag- és bélfunkció
  • Energiaszintek
  • Hangulat
  • Társadalmi élet

  Alacsony aktivitási szintek, másrészt , hozzájárulhat:

  • Szívbetegség
  • Izomgyengeség
  • Alacsony csontsűrűség
  • Nem hatékony légzés
  • depresszió

  tápláló étrend fogyasztása és a mérsékelt tevékenységi szint fenntartása, ha lehetséges, hozzájárulhat az ember várható élettartamának javításához.

  Tudjon meg többet az MS legjobb gyakorlatairól.

  További kérdések és válaszok

  Mi a kilátás a férfiak és a nők számára? Úgy tűnik, hogy a

  nők körülbelül 5 évvel hosszabb ideig élnek, mint a betegségben szenvedő férfiak. Ezenkívül a betegség előrehaladása lassabbnak tűnik a nőknél, mint a férfiaknál. A kutatók azonban úgy vélik, hogy ez csak a férfiak és a nők várható élettartamának különbségét tükrözheti.

  A COVID-19-es hatással van-e az MS Outlook-ra?

  Nincs elegendő kutatás annak kockázatáról, hogy az MS-ben szenvedő személyt kialakítanak a COVID-19. Egy 2021-es tanulmány szerint azonban, ha egy személynek olyan állapota van, amely befolyásolja mobilitását, és megkapják a vírust, akkor nagyobb a súlyos Covid-19 és akár a halál kockázata. Noha a tanulmány nem hozta létre közvetlen kapcsolatot az MS és a COVID-19 súlyosság vagy mortalitás között, a mobilitásra gyakorolt hatás egyértelműen a súlyosabb Covid-19 kockázata volt.

  A COVID-19 oltás befolyásolhatja az MS Outlook-ot?

  A kutatók csak néhány példányt jelentettek az MS visszaesésekről az emberekben, akiket a közelmúltban oltottak be a COVID-19-re. Ez valószínűleg nagyon ritka, és még nem világos, hogy ez hogyan befolyásolja az MS progresszióját. Mind a kutatás, mind a Nemzeti MS Society azt javasolja, hogy az MS-sel rendelkező emberek oltjanak be a COVID-19-re.

  Összefoglaló

  MS súlyos, egész életen át tartó betegség, és kihívást jelenthet az élés. A múltban hozzájárult az alacsonyabb élettartamhoz.

  Az elmúlt néhány évtizedben azonban az új gyógyszerek és a rehabilitációs technikák lehetővé teszik az MS -vel való jobb életminőség elérését, és sok ember számára a várható élettartam megegyezik a feltétel nélküli személyekkel. A

  olyan támogatási rendszerrel rendelkezik, amely megérti, milyen érzés az MS diagnosztizálása és élése. A Bezzy MS egy ingyenes alkalmazás, amely támogatást nyújt egy-egy beszélgetések és élő csoportos megbeszélések révén azokkal az emberekkel, akik megértik az MS-vel való élés tapasztalatát.

  • sclerosis multiplex
  • Neurológia/idegtudomány
  • Rehabilitáció/fizikoterápia
  • Idősek/öregedés