Πώς η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής

Πώς η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής

Περιλαμβάνουμε προϊόντα που πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμα για τους αναγνώστες μας. Εάν αγοράσετε μέσω συνδέσμων σε αυτή τη σελίδα, ενδέχεται να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια. Εδώ είναι η διαδικασία μας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια μακροπρόθεσμη κατάσταση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι ιατρικές προόδους σήμαιναν ότι σε πολλές περιπτώσεις ένα άτομο με MS μπορεί να ζήσει όσο κάποιος χωρίς MS. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε σοβαρότητα από ήπια έως εξουθενωτική, αλλά οι θεραπείες και οι στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν.

Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση;

Η πολλαπλή σκλήρυνση (MS) είναι μια προοδευτική ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματα σταδιακά επιδεινώνονται. Η κατάσταση είναι μια ανοσολογική αντίδραση που σταδιακά βλάπτει τη θήκη μυελίνης που καλύπτει τα νεύρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού ενός ατόμου.

Ανάλογα με τον τύπο, η MS μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διαδρομές και φωτοβολίδες, έτσι ώστε τα άτομα με ορισμένα είδη MS να αισθάνονται συχνά καλύτερα για λίγο πριν εμφανιστούν ξανά τα συμπτώματα. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να χάσει την ικανότητά του να περπατάει και να μιλάει.

Τα πρώτα συμπτώματα της MS εμφανίζονται τυπικά μεταξύ των ηλικιών 20-40 ετών.

Πόσο καιρό μπορείτε να ζήσετε με MS;

Το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και εγκεφαλικού επεισοδίου (Ninds) λέει ότι ένα άτομο με MS θα μπορούσε να περιμένει να ζήσει όσο ένα άτομο χωρίς την κατάσταση. Ωστόσο, αυτό το συμπέρασμα είναι αρκετά πρόσφατο.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο τα MS επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, οι γιατροί θεωρούσαν προηγουμένως τα MS ότι είναι ακατάλληλα.

Αυτό το γράφημα συνοψίζει το γενικό χρονοδιάγραμμα εξέλιξης MS:

/tr>

φλεγμονή Τα λευκά αιμοσφαίρια αρχίζουν να βλάπτουν τα κύτταρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
απομυελίνωση Η βλάβη φτάνει στη μυελίνη που καλύπτει γύρω από τα νεύρα.
εκφυλισμός αξόνων εκφυλισμός και θάνατος των νευρώνων του εγκεφάλου.
remyelination Το σώμα προσπαθεί να επισκευάσει τη μυελίνη, αλλά κυρίως ανεπιτυχώς.
σχηματισμό ουλής γλοίας ουλές αναπτύσσονται στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό.

Ενώ είναι σπάνιο για ένα άτομο να φτάσει στα τελικά στάδια της MS, τα σημάδια της προόδου MS περιλαμβάνουν:

  • μια σταδιακή απώλεια κινητικότητας
  • απώλεια ομιλίας
  • Άλλα συμπτώματα απενεργοποίησης που μπορεί να γίνουν πιο απενεργοποιημένα με την πάροδο του χρόνου

Ωστόσο, τα τελευταία 2- 3 δεκαετίες, εμφανίστηκαν νέες θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της MS και να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους.

Σήμερα, η MS είναι σπάνια θανατηφόρα, αν και η Εθνική Εταιρεία MS εκτιμά ότι η MS μπορεί να συντομεύσει τη ζωή ενός ατόμου κατά 7 χρόνια.

Παρ ‘όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι με MS μπορούν ακόμα να περιμένουν να ζήσουν πιο ενεργές ζωές από ό, τι ήταν δυνατό στο παρελθόν.

Οι προοπτικές για ιστορικά περιθωριοποιημένες ομάδες

Μια ανασκόπηση των μελετών του 2020 δείχνει ότι ορισμένοι Αφροαμερικανοί έχουν γενετικές μεταλλάξεις που τους τοποθετούν σε υψηλότερο κίνδυνο προηγούμενης εμφάνισης της νόσου.

Επιπλέον, τα μαύρα αρσενικά κάτω των 45 ετών φαίνεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από MS από ό, τι οι άνθρωποι άλλων ομάδων ή θηλυκών.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τόσο οι Αφροαμερικανοί όσο και ο Ισπανικός λαός μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πιο σοβαρής εξέλιξης της νόσου.

Περισσότερη έρευνα πρέπει να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ των κοινωνικών και βιολογικών παραγόντων που προκαλούν στους ανθρώπους του χρώματος να βιώσουν μια φτωχότερη προοπτική με αυτή την ασθένεια. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι οι ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη.

προοπτική ανά τύπο MS

Υπάρχουν μικρές διαφορές στο προσδόκιμο ζωής ανάλογα με τον τύπο της MS που έχει ένα άτομο. Τα περισσότερα άτομα με MS έχουν υποτροπιάζουσα MS (RRMS).

Αφού τα συμπτώματα εμφανίζονται για πρώτη φορά, κατά μέσο όρο, ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει υποτροπή μία φορά το χρόνο, αλλά μπορεί να τα πάρει πιο συχνά. Μεταξύ των υποτροπών, η κατάστασή τους συνήθως παραμένει σταθερή.

Σύμφωνα με μια 60ετή μελέτη διαμήκους πληθυσμού που δημοσιεύθηκε το 2017, το προσδόκιμο ζωής για το RRMS είναι 77,8 χρόνια.

Πολλά άτομα με RRMS θα αναπτύξουν τελικά δευτερεύουσα προοδευτική MS (SPMS). Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να έχουν εναλλασσόμενες φλόγες και περιόδους ανάκαμψης, αλλά θα βιώσουν μια σταθερή επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, εάν ένα άτομο έχει πρωταρχικό προοδευτικό MS (PPMS), το προσδόκιμο ζωής του είναι ελαφρώς χαμηλότερο στα 71,4 χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το PPMS περιλαμβάνει την πρόοδο των συμπτωμάτων που δεν πηγαίνουν ποτέ σε ύφεση και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τους τέσσερις τύπους MS.

Μπορείτε να ζήσετε μια κανονική ζωή με MS;

Εκτός από τους τύπους MS, διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και το προσδόκιμο ζωής τους όταν έχουν την ασθένεια. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους ή των φωτοβολίδων
  • πόσο γρήγορα τα συμπτώματα προχωρούν
  • Το χρονικό διάστημα μεταξύ των φωτοβολίδων
  • Ποια θεραπεία λαμβάνουν
  • Εάν έχουν συννοσηρότητες ή συνυπάρχουσες συνθήκες

με μερικές στρατηγικές, ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να ζήσει όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μια τυπική ζωή.

Στρατηγικές που μπορούν να επηρεάσουν τις προοπτικές

Σύμφωνα με μια μελέτη πληθυσμού 60 ετών, οι εξελίξεις σε θεραπείες σκλήρυνσης κατά πλάκας είχαν θετικό αντίκτυπο στις προοπτικές για άτομα που ζουν με διάγνωση MS. Επιπλέον, υπάρχουν βήματα που μπορεί να λάβει ένα άτομο για να μειώσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του με την ασθένεια.

Θεραπείες τροποποίησης της νόσου

Οι θεραπείες που στοχεύουν στις συγκεκριμένες αλλαγές που συμβαίνουν σε υποτροπιάζουσες MS είναι γνωστές ως θεραπείες τροποποίησης της νόσου (DMTS).

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί DMT από τα πρώτα στάδια της MS, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη υποτροπών και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε 17 διαφορετικά DMTs για χρήση με MS.

Το 2018, η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (AAN) εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του DMTS για τη θεραπεία της MS. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν τη χρήση ενός DMT ως θεραπεία πρώτης γραμμής και ως συνεχιζόμενη θεραπεία, ενδεχομένως σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα DMTs και άλλα φάρμακα για σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι στοχευμένες θεραπείες

Δεδομένου ότι διαφορετικοί άνθρωποι ποικίλλουν στην ανταπόκρισή τους στην MS και οι θεραπείες, οι γιατροί και οι ερευνητές επικεντρώνονται τώρα σε τρόπους στοχευόμενης φαρμακευτικής αγωγής που ταιριάζουν σε άτομα.

Πρόκειται για τον εντοπισμό παραλλαγών σε γονίδια που μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην MS. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη συλλογή μοριακών βιοδεικτών στην υγεία ενός ατόμου και την μοναδική εξέλιξη της νόσου τους.

Για παράδειγμα, εάν η βλάβη σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο έχει ως αποτέλεσμα συμπτώματα για ένα άτομο, τότε η στόχευση αυτού του γονιδίου θα μπορούσε να παρέχει αποτελεσματική θεραπεία αλλά με λιγότερο περιττές βλάβες σε άλλα γονίδια.

Ένα άλλο παράδειγμα στοχευμένης θεραπείας επικεντρώνεται σε Β κύτταρα, τα οποία είναι σημαντικά στην ανάπτυξη ασθενειών με τη μεσολάβηση ανοσο-μεσολαβούμενου όπως το κράτος μέλημα.

Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ο αντίκτυπος τέτοιων θεραπειών στο προσδόκιμο ζωής με τα κράτη μέλη. Ωστόσο, εάν ένα άτομο διαπιστώσει ότι η τρέχουσα θεραπευτική του επιλογή δεν βοηθά, μπορεί να επιθυμούν να μιλήσουν με το γιατρό του για να δοκιμάσουν έναν άλλο τύπο.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις θεραπείες για το MS και την έρευνα για την επιβράδυνση της εξέλιξης της MS.

Διαχείριση υποτροπής

MS περιλαμβάνει περιόδους ύφεσης και υποτροπής. Μια υποτροπή, ή φλόγα, είναι όταν τα συμπτώματα επιστρέφουν ξαφνικά μετά από μια περίοδο βελτίωσης. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ύφεσης, τα συμπτώματα μπορεί να μειώσουν ή να εξαφανιστούν.

Αναγνωρίζοντας πότε ένα άτομο έχει φλόγα είναι ζωτικής σημασίας για να πάρει άμεση θεραπεία. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η συστηματική ανασκόπηση του 2015 δείχνει ότι οι πιο συχνές ή πιο σοβαρές υποτροπές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρή εξέλιξη της νόσου.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσετε μια υποτροπή πριν τα συμπτώματα γίνουν σοβαρά. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν χωρίς προειδοποίηση.

Πιθανές ενεργοποιήσεις για υποτροπή περιλαμβάνουν άγχος και μόλυνση. Εάν κάποιος γνωρίζει ότι έχει συμβεί μία από αυτές τις συνθήκες, μπορεί να είναι έτοιμοι να ζητήσουν θεραπεία μόλις προκύψουν τα συμπτώματά τους.

Το άτομο μπορεί να παρατηρήσει αλλαγές στο όραμα τους:

  • Η σκέψη, όπως η δυσκολία να δοθεί προσοχή ή να επικεντρωθεί σε καθήκοντα
  • Έλεγχος της ουροδόχου κύστης, οδηγώντας σε αυξημένο επείγοντα χαρακτήρα για την ουρά
  • Ο γιατρός θα πρέπει να αποφασίσει εάν ή Όχι τα συμπτώματα αντιπροσωπεύουν μια υποτροπή πριν από τη συνιστώμενη θεραπεία.

    Ο γιατρός θα λάβει υπόψη: Λόγος για τα συμπτώματα

    Εάν τα συμπτώματα φαίνεται να οφείλονται σε υποτροπή MS, ο γιατρός μπορεί να προτείνει μια ένεση κορτικοστεροειδών για να μειώσει τη φλεγμονή.

    Στο παρελθόν, τα κορτικοστεροειδή διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη θεραπεία της MS. Ωστόσο, μπορούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις εάν οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν μακροπρόθεσμα και μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά από μερικά από τα νεότερα φάρμακα.

    Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τις υποτροπές MS.

    θεραπεία των συννοσηρότητας

    Οι ερευνητές υποδηλώνουν ότι τυπικά δεν είναι ο άμεσος αντίκτυπος της MS που μπορεί να συντομεύσει τη ζωή ενός ατόμου, αλλά τις προκύπτουσες επιπλοκές ή συννοσηρότητες.

    Μια μελέτη του 2015 δείχνει ότι η συνύπαρξη με ΣΚΠ αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας ενός ατόμου. Οι συννοσηρότητες που μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι φυσικές και ψυχολογικές. Περιλαμβάνουν:

    • Χρόνια πνευμονική νόσο
    • ισχαιμική καρδιακή νόσο
    • Διπολική διαταραχή

    Άλλες συννοσηρότητες που είναι κοινές με τα MS περιλαμβάνουν:

    • Συμφαστική καρδιακή ανεπάρκεια
    • υψηλή αρτηριακή πίεση
    • ul>

      Η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης αυτών των συννοσηρότητας μπορεί να μην οφείλεται στην ίδια την κ.

      Η μειωμένη κινητικότητα, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Επιπλέον, ο κίνδυνος αυτοκτονίας σε άτομα με MS είναι επίσης υψηλός και μπορεί να σχετίζεται με την κατάθλιψη ή το άγχος που μπορεί να συνυπάρχει με τα φυσικά αναπηρία συμπτώματα της νόσου.

      Ένα άτομο με MS μπορεί να θέλει να παρακολουθεί και να φροντίζει την ψυχική τους υγεία και να λαμβάνει τακτικές εξετάσεις για πρόσθετες φυσικές συνθήκες, ώστε να μπορούν να λάβουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

      Βελτίωση της κινητικότητας

      MS επηρεάζει την κινητικότητα ενός ατόμου και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης.

      Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurorehabilitation σημειώνει ότι το 52-63% των ατόμων με MS πέφτουν τουλάχιστον μία φορά σε περιόδους 3-6 μηνών, με αποτέλεσμα τον πόνο, την ταλαιπωρία και τον φόβο να πέσει ξανά. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη αναπηρία, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές ενός ατόμου.

      Η λήψη της κατάλληλης φυσικοθεραπείας και η χρήση προσαρμογών και βοηθημάτων στο σπίτι, όπως οι ράβδοι αρπαγής, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πτώσεις και να διατηρήσουν ένα άτομο πιο κινητό και αυτοπεποίθηση. Αυτό μπορεί να προκύψει όχι μόνο στην καλύτερη σωματική υγεία, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ή του άγχους.

      Τρώγοντας μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή και άσκηση τακτικά μπορεί επίσης να βοηθήσει από αυτή την άποψη.

      Η Εθνική Εταιρεία MS σημειώνει ότι ορισμένοι τύποι άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των εξής:

      • Καρδιαγγειακή υγεία
      • Λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου
      • Επίπεδα ενέργειας
      • Mood
      • Κοινωνική ζωή

      χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, από την άλλη πλευρά , μπορεί να συμβάλει σε:

      • Καρδιακή νόσο
      • Αδυναμία μυών
      • χαμηλή πυκνότητα οστού
      • Αναποτελεσματική αναπνοή
      • < Η κατάθλιψη

      τρώει μια θρεπτική διατροφή και διατηρώντας ένα μέτριο επίπεδο δραστηριότητας, όταν είναι δυνατόν, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής ενός ατόμου.

      Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις καλύτερες ασκήσεις για MS.

      Πρόσθετες ερωτήσεις και απαντήσεις

      Ποιες είναι οι προοπτικές για άνδρες εναντίον γυναικών με MS;

      Οι γυναίκες με MS φαίνεται να ζουν περίπου 5 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες με την ασθένεια. Επιπλέον, η εξέλιξη της νόσου φαίνεται να είναι πιο αργή στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει μόνο τη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ανδρών και των γυναικών εν γένει.

      Έχει το Covid-19 Impact MS Outlook;

      Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα σχετικά με τον κίνδυνο ενός ατόμου με MS που αναπτύσσει το Covid-19. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, εάν ένα άτομο έχει μια κατάσταση που επηρεάζει την κινητικότητά του και παίρνουν τον ιό, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 και ακόμη και θανάτου. Ενώ η μελέτη δεν καθόρισε άμεση σχέση μεταξύ της MS και είτε της σοβαρότητας ή της θνησιμότητας του Covid-19, ο αντίκτυπος στην κινητικότητα ήταν ένας σαφής κίνδυνος πιο σοβαρής COVID-19.

      Μπορεί το εμβόλιο Covid-19 να επηρεάσει την προοπτική MS;

      Οι ερευνητές ανέφεραν μόνο μερικές περιπτώσεις υποτροπής της MS σε άτομα που πρόσφατα εμβολιάστηκαν για το COVID-19. Αυτό είναι πιθανότατα πολύ σπάνιο και δεν είναι ακόμη σαφές πώς επηρεάζει την πρόοδο της MS. Τόσο η έρευνα όσο και η εθνική κοινωνία MS συνιστούν τα άτομα με MS να εμβολιαστούν για το COVID-19.

      Περίληψη

      MS είναι μια σοβαρή, δια βίου ασθένεια και μπορεί να είναι δύσκολο να ζήσετε. Στο παρελθόν, συνέβαλε σε χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.

      Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, οι τεχνικές νέων φαρμάκων και αποκατάστασης καθιστούν δυνατή την καλύτερη ποιότητα ζωής με τα κράτη μέλη και το προσδόκιμο ζωής για πολλούς είναι το ίδιο με αυτό που δεν έχει την πάθηση.

      Έχοντας ένα σύστημα υποστήριξης που καταλαβαίνει πώς είναι να έχει μια διάγνωση και να ζήσει με MS είναι ζωτικής σημασίας. Το Bezzy MS είναι μια δωρεάν εφαρμογή που παρέχει υποστήριξη μέσω συνομιλιών one-on-one και ζωντανών ομάδων συζητήσεων με ανθρώπους που κατανοούν την εμπειρία της ζωής με τα κράτη μέλη.

      • Πολλαπλή σκλήρυνση
      • Νευρολογία/νευροεπιστήμη
      • Αποκατάσταση/φυσική θεραπεία